Eneco één van de zes bieders op groot Deens offshore windpark

Energiebedrijf Eneco is een van de zes bieders in een aanbesteding voor de aanleg van het grootste offshore windpark in Denemarken. Dat heeft de Deense overheid op 14 januari bekendgemaakt.

Eneco trekt samen op met de Deense partner European Energy. Beide bedrijven hebben voor deze aanbesteding een nieuwe joint venture opgericht: Swan Wind.

De aanbesteding betreft het windpark Thor, dat 20 kilometer uit de kust in de Noordzee, ten westen van Denemarken, zal worden gebouwd. Het krijgt een omvang van 800 megawatt tot maximaal 1 gigawatt en moet tussen 2025 en 2027 worden aangesloten op het Deense elektriciteitsnet. Thor is de eerste van drie grote offshore parken die volgens het Deense energieakkoord moeten worden gebouwd.

De Deense overheid verwacht eind dit jaar de winnaar van de aanbesteding te kunnen bekendmaken.

Naast Swan Wind doen nog vijf partijen mee in de bieding: een consortium van het Ierse SSE Renewables, Copenhagen Infrastructure Partners en het Zweedse Andel Holding, het Duitse energiebedrijf RWE, het Deense Orsted, het Franse olie- en gasconcern Total samen met het Spaanse Iberdrola, en tenslotte het Zweedse Vattenfall.

 

Ook interessant