7,3 miljoen euro subsidie voor innovatie in windprojecten op zee

Twee bijzondere innovatieprojecten die werken aan wind op zee hebben vandaag te horen gekregen dat ze een subsidie krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): SIMOX en RoboDock.

SIMOX krijg €4 miljoen subsidie en test verschillende methoden om monopiles op zee nog stiller te installeren.

RoboDock krijgt €3,3 miljoen subsidie en ontwikkelt een onderhoudsplatform met drones op zee.

Het TKI Wind op Zee van de Topsector Energie helpt en ondersteunt de innovatie van windprojecten op zee. “Ik ben superblij dat deze veelbelovende projecten subsidie hebben gekregen,” zegt Bob Meijer, directeur TKI Wind op Zee: “Windparken op zee zijn nog relatief nieuw. We leren nog veel en innovatie helpt om nog goedkoper en zo overlastvrij mogelijk te bouwen en te beheren. En dat is essentieel voor een snelle uitrol van deze bronnen van duurzame energie.”

Stiller monopiles bouwen

In het SIMOX project van het consortium GROW werken 3 onderzoeksinstituten en 11 bedrijven samen aan het testen van 4 nieuwe stille methoden voor het installeren van XXL monopiles. Dit is van groot belang omdat geluidseisen bij de bouw steeds knellender zullen worden met de enorme toename van het aantal windturbines op de Noordzee. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe monopiles aan het einde van de levensduur van een windpark op verantwoorde wijze kunnen worden verwijderd.

Onderhoudsplatform met drones

Met de komst van ver uit de kust gelegen windparken wordt onderhoud en inspectie met bemande vaartuigen steeds duurder.

RoboDock maakt een platform vanwaar uit diverse onbemande vaartuigen, boven en onder water en drones in de lucht inspectie- en onderhoudstaken kunnen uitvoeren. Op het RoboDock kunnen de vaartuigen en drones weer bijladen en vindt de communicatie met de wal plaats.

Ook kunnen vanuit het RoboDock het milieu en de veiligheid in en om het windpark gemonitord worden. In dit project werken 4 bedrijven en een onderzoeksinstituut samen.

Ook interessant