Neptune Energy sluit contract met Borr Drilling

Neptune Energy heeft een contract met Borr Drilling afgesloten voor het uitvoeren van boringen in zowel het Nederlandse als het Britse deel van de Noordzee.

Door het combineren van de boringen voor beide landen worden niet alleen kosten, maar ook emissies bespaard. De overeenkomst heeft een contractwaarde van $ 21,4 miljoen.

De activiteiten worden uitgevoerd door Borr Drilling’s Prospector 1 jack-up rig. Deze is uitgerust met de nieuwste technologieën, waardoor het mogelijk is de koolstof- en stikstofemissies tijdens de activiteiten tot 95 procent te verminderen.

Het betreft vier boringen voor Neptune Energy op het Nederlandse deel van de Noordzee: een exploratieboring naar ondiep gas (shallow gas), een boring van een additionele put in een bestaand veld en twee activiteiten voor het veilig ontmantelen van putten die aan het einde van hun levenscyclus zijn.

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland is blij met deze activiteiten. “Aardgas is in de komende jaren nog een belangrijke energiebron voor Nederland. We kunnen nog niet zonder. Dan is het beter om Nederlands aardgas uit kleine velden op de Noordzee te gebruiken, dan gas uit het buitenland te importeren. Dat gas heeft namelijk een circa 30 procent hogere CO2-uitstoot. Dat maakt een wereld van verschil voor het milieu, zeker gezien de Nederlandse ambitie om de klimaatdoelen te halen. Deze overeenkomst toont aan dat wij nog vele kansen op de Noordzee zien.”

“Deze investering in het vinden van een nieuw gasveld laat zien dat we toekomst zien in de gaswinning op de Noordzee”, zegt Michiel van der Most, Director of Subsurface. “Dit gas bevindt zich zo’n 200 kilometer ten noorden van Den Helder. Exploratie naar ondiep gas is een nieuw geologisch werkgebied voor Neptune. Het gas zit hier dichterbij de oppervlakte dan de meeste van onze velden en is een mooie aanvulling op ons Nederlandse portfolio. De andere boring gaat om de vierde put in een bestaand veld, waarmee we de levensduur van het veld verlengen en de winning nog efficiënter maken. Al met al zijn deze twee boringen mooie aanwinsten voor de gasvoorziening van Nederland.”

De Prospector 1 maakt gebruik van een Selective Catalytic Reduction (SCR)-systeem dat de uitstoot van stikstof (NOx) en koolstof (COx) vermindert. Harvey Snowling, Chief Operating Officer, Borr Drilling: “We zien ernaar uit om deze boringen samen met Neptune Energy op een veilige en efficiënte manier te realiseren.” Het contract omvat een optie voor nog een aantal putten, nadat deze eerste boorcampagne van zeven maanden is voltooid.

 

 

 

 

 

Ook interessant