Sweco ontwerpt eerste groene waterstof fabrieken in North Sea Port

Sweco ontwerpt in opdracht van VOLTH2 twee groene waterstoffabrieken in het havengebied van North Sea Port.

Dankzij deze 25 megawatt waterstofelektrolyse installaties zal binnen enkele jaren miljoenen kilo’s waterstof geproduceerd worden via windenergie.

Waterstof wordt gezien als belangrijk element om onze energiemix te verduurzamen. Tot nu toe wordt waterstof echter grotendeels geproduceerd uit aardgas.

Met de twee geplande waterstoffabrieken wordt groene waterstof opgewekt met elektriciteit, komende van windenergie op zee. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van technologie die al succesvol is toegepast in de industrie en die bij diverse leveranciers te verkrijgen is.

Via de integratie van opslag van waterstof kunnen lokale tankstations ook bevoorraad worden. De groene waterstoffabriek zal door haar ontwerp uitbreidbaar zijn tot 100 megawatt met een potentiële productie van ca. 15 miljoen kg groene waterstof per jaar.

De inzet van beschikbare commerciële groene waterstof is één van de sleutels in de wereldwijde energietransitie om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Dit wordt nu snel een economische realiteit.

Zeeland biedt enorm veel potentieel vanwege de grootschalige vraag naar waterstof, de plannen voor regionale verbindingen en de ruimte voor duurzame energieproductie middels wind op zee.

Ook interessant