NordLink interconnector officieel geopend

Wind energie – interconnector

Door gezamenlijk op een ‘digitale knop’ te drukken, hebben de Duitse bondskanselier Dr. Angela Merkel en de Noorse premier Erna Solberg vandaag NordLink officieel in gebruik genomen.

De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht en twee systemen met elkaar verbinden die elkaar optimaal aanvullen.

De digitale gebeurtenis werd bijgewoond door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, Peter Altmaier, de minister-president van Schleswig-Holstein, Daniel Günther, de minister van Energie van Schleswig-Holstein, Jan Philipp Albrecht, en de Noorse minister van Energie, Tina Bru.

Het vanwege Corona virtuele evenement werd voorgezeten door topmanagers van de NordLink-projectpartners: TenneT’s CEO en COO Manon van Beek en Tim Meyerjürgens, Statnett’s CEO Hilde Tonne, evenals Markus Scheer, lid van de Raad van Bestuur van de KfW IPEX-Bank.

NordLink is een onderzeese grensoverschrijdende hoogspanningsverbinding (interconnector) tussen Duitsland en Noorwegen. De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht. Vanwege de lengte van het traject en de grote transmissiecapaciteit wordt gelijkstroom gebruikt voor transmissie met laag verlies. De twee kabels (positieve en negatieve pool) zijn aan beide uiteinden verbonden met convertorstations. De convertorstations zijn gebouwd in Wilster (Sleeswijk-Holstein) en Tonstad (Zuid-Noorwegen). Op deze locaties wordt de elektriciteit omgezet van gelijkstroom in wisselstroom (of omgekeerd, afhankelijk van de transmissierichting) en ingevoerd in respectievelijk het Duitse en het Noorse wisselstroomtransmissienet voor de levering van groene stroom aan huishoudens en bedrijven.

Bondskanselier Angela Merkel: “Met NordLink komen Duitsland en Noorwegen vanaf vandaag nog dichter bij elkaar. De eerste directe elektriciteitsbrug helpt niet alleen om de energieprijzen in beide landen te stabiliseren. NordLink is een mijlpaal voor duurzame energievoorziening en klimaatbescherming in Europa. Want de nadruk ligt op de uitwisseling van hernieuwbare energie.”

De premier van Noorwegen, Erna Solberg: “NordLink zal van groot voordeel zijn voor zowel Duitsland als Noorwegen. Zij zal bijdragen tot een efficiënter gebruik van de energiebronnen en de basis leggen voor verdere investeringen in hernieuwbare productie. Zij zal ook bijdragen aan onze gezamenlijke inspanningen om de emissies te verlagen. Aangezien Duitsland bezig is met het uitfaseren van kolenstroom, zal NordLink de overgang van fossiele naar duurzame stroomproductie vergemakkelijken. Tegelijkertijd zal het toegang bieden tot energie wanneer Noorwegen die nodig heeft.”

Manon van Beek, CEO TenneT: “NordLink is een enorm belangrijke bouwsteen voor de Europese energietransitie om wind- en zonloze periodes te compenseren en tegelijkertijd groene energie veilig en betaalbaar beschikbaar te maken in Europa. NordLink maakt een klimaatvriendelijk elektriciteitssysteem mogelijk, creëert waarde in beide landen en is een belangrijke bouwsteen voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Als transmissiesysteembeheerder bevordert TenneT als geen ander in Europa de energietransitie en de uitbreiding van het net, om duurzame energie onshore en offshore te transporteren en te integreren in een modern energiesysteem.”

Ook interessant