Doorbraak klimaattop: ook Canada en VS stoppen met fossiele investeringen

Fossiele energie – klimaattop Glasgow

De kopgroep van landen die met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas stoppen, is donderdag op de klimaattop in Glasgow gepresenteerd. Opmerkelijk is de steun van Canada en de Verenigde Staten, die nu nog grote fossiele investeerders zijn. Nederland sluit zich er niet bij aan en de kritiek daarop zwelt aan.

De omslag is scherp: de investeringen worden binnen een jaar volledig afgebouwd. Daarmee wordt een totaalbedrag van 15,4 miljard euro teruggetrokken.

Doel van de landen, waaronder ook Denemarken, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, is de mondiale opwarming beperken tot maximaal 1,5 graden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Daar spraken landen zes jaar geleden ook al af om vervuilende geldstromen om te buigen.

Het initiatief komt van gastland Verenigd Koninkrijk en wordt gesteund door de Europese Investeringsbank.

De kopgroep richt zich bewust niet alleen op steenkool, maar ook op olie en gas. Onder andere het Internationaal Energie Agentschap zegt dat er niet meer in nieuwe winning van olie en gas geïnvesteerd moet worden om de opwarming onder 1,5 graden te kunnen houden.

De ondertekenaars van de verklaring voegen de daad bij het woord van het Parijsakkoord, zegt Laurie van der Burg van Oil Change International, die bij de lancering in Glasgow aanwezig is. “Om de ergste klimaatvoorspellingen te voorkomen en de belofte van klimaatfinanciering waar te maken, moeten we hier veel meer van zien. Andere landen en investeerders zullen dit voorbeeld moeten volgen.”

Nederland zit niet in kopgroep

Het terugtrekken van mondiale investeringen in fossiele brandstoffen is een doorbraak langs de zijlijn van de klimaattop. Toen werd ook bekend dat Nederland zich er niet bij aansluit. Ook Nederland is een relatief grote investeerder als het gaat om fossiele energieprojecten in het buitenland.

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft besloten de verklaring wel te ondertekenen. FMO investeerde tot dit jaar ongeveer 35 miljoen euro in buitenlandse fossiele energie, maar besloot afgelopen zomer daarmee te stoppen vanwege zorgen over klimaatverandering.