Jacket Hollandse Kust Noord geïnstalleerd

Windenergie – Hollandse Kust Noord
Het jacket voor het platform Hollandse Kust Noord van TenneT is succesvol voor de Noord-Hollandse kust geïnstalleerd.

De volgende stap voor dit stopcontact op zee is dat volgend jaar mei de kant-en-klare bovenbouw met daarin de transformatoren op het onderstel wordt geplaatst. Vanaf 2023 is de constructie gereed en zorgt TenneT dat de duurzame windenergie naar het hoogspanningsnet op land wordt gebracht.

Na het vertrek uit de haven van Vlissingen is het jacket in 20 uur op de plek van bestemming aangekomen op ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond. Na de exacte positionering op de locatie is de staalconstructie van 2.100 ton door een kraanschip op de zeebodem geplaatst.

Het stalen onderstel is op de vier hoekpunten met behulp van heipalen, die tot ongeveer 38 meter in de zeebodem zijn geheid, vastgezet. De heipalen zitten in grote buizen van 10 meter die vastgelast zijn aan de voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) kan het platform straks zelfs de zwaarste storm op de Noordzee doorstaan.

Ook interessant