DEME verbiedt niet-gevaccineerde bemanning op schepen

Algemeen – Covid

DEME laat niet-gevaccineerd personeel vanaf 1 maart niet langer toe aan boord van haar schepen.

“In onze kantoren passen we telewerk toe in combinatie met vaccinatie om ons te beschermen tegen de coronabesmetting, maar voor ons zeevarend personeel dat wereldwijd actief is, is thuiswerk onmogelijk,” zegt woordvoerder Wouter Piepers. “Omdat covid ons blijft achtervolgen, de impact van omikron groot is, het aantal besmettingen stijgt, de regelgeving internationaal almaar complexer wordt en het op sommige locaties moeilijk is om onmiddellijke toegang te krijgen tot medische zorg, hebben we beslist dat alleen nog gevaccineerde bemanning en werknemers die een covidherstel kunnen aantonen, mogen aanmonsteren op onze schepen.”

Volgens Piepers gaat het niet om een vaccinatieverplichting. “We hebben in het bedrijf een taskforce opgericht die mensen die aan boord werken of aan boord willen komen, vraagt hun status bekend te maken.”

Die gegevens worden zes maanden bijgehouden. Bemanningsleden die hun status niet willen bekendmaken of niet gevaccineerd zijn, krijgen andere taken. Ze worden niet ontslagen. Voor werknemers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, wordt de situatie bekeken in overleg met de medische adviseurs.

Werkgevers mogen hun werknemers in ons land wettelijk niet vragen of ze gevaccineerd zijn. Wat als de overheid u terugfluit? Piepers: “Omdat het vrijwillig is, denken we dat dat niet zal gebeuren. Voor alle duidelijkheid: het is een beveiligde registratie. Ons belangrijkste doel is de bescherming en de gezondheid van onze mensen.”

Bron: De Tijd.

Ook interessant