Kan je in een paar jaar een kerncentrale bouwen?

Algemeen – Kerncentrales

In de Telegraaf schreef Ronald Plasterk dat nieuwe kerncentrales er in een paar jaar kunnen staan. Dat is niet het geval, schrijft Jasper Vis volkomen terecht in zijn Energieblog.

Volgens een recente marktconsultatie duurt het 11 tot 15 jaar. Dat komt niet door politieke onwil zoals Plasterk beweert, maar doordat een nieuwe kerncentrale een complexe installatie is. De bouw en vergunningverlening kosten tijd. In andere Westerse landen is dat niet anders. In Frankrijk -het grote voorbeeld voor Plasterk- denkt president Macron de volgende nieuwe kerncentrale bijvoorbeeld over 13 jaar operationeel te kunnen hebben.

Nieuwe Britse kerncentrale Hinkley Point C in aanbouw (foto: EDF)

In de Telegraaf stelde Ronald Plasterk deze week dat we met meer kernenergie minder afhankelijk zouden zijn van Russisch gas. Dat lijkt me waar. Vervolgens zegt hij dat nieuwe kerncentrales er in een paar jaar kunnen staan. Dat lijkt me niet waar.

Volgens KPMG kan nieuwe kerncentrale gerealiseerd worden in 11 tot 15 jaar

Volgens de marktconsultatie kernenergie die KPMG uitvoerde voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan een nieuwe kerncentrale gerealiseerd worden in 11 tot 15 jaar na de start van het vergunningstraject. Volgens Plasterk zit de traagheid van bouw van nieuwe kerncentrales in politieke onwil. Volgens KPMG is die tijd van 11 tot 15 jaar echter gewoon nodig voor de vergunningen (3-5 jaar) en de bouw (8-10 jaar). Daar gaat mogelijk nog een politieke discussie aan vooraf over de locatie, financiële bijdrage van de overheid en risico´s. Maar dat is niet meegenomen in de schatting van de benodigde tijd door KPMG.

President Macron wil volgende nieuwe kerncentrale over 13 jaar gereed hebben

Plasterk noemt Frankrijk steeds als voorbeeld voor het energiebeleid. Ook daar is het bouwen van een nieuwe kerncentrale echter geen kwestie van een paar jaar. President Macron kondigde recent aan er 6 tot 14 te willen bouwen. De eerste zou in 2035 kunnen draaien. Dat is over 13 jaar. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het in Nederland sneller kan dan in een land met zoveel nucleaire ervaring.

De bouw van de nieuwe Finse kerncentrale duurde 17 jaar

Plasterk noemt ook Finland als voorbeeld op het gebied van kernenergie. Deze week leverde de nieuwe Finse kerncentrale Olkiluoto 3 voor het eerst elektriciteit aan het net. De bouw ervan begon in 2005. Het duurde dus 17 jaar voordat de nieuwe Finse kerncentrale klaar was, exclusief de tijd die nodig was voor de vergunningen.

De verwachting is dat bouw van nieuwe Britse kerncentrale 10 jaar duurt

De bouw van de nieuwe Britse kerncentrale Hinkley Point C begon in 2016. Volgens de laatste informatie is de planning van EDF dat de centrale in 2026 klaar is. Dat zou een bouwtijd van 10 jaar betekenen, exclusief de tijd die nodig was voor de vergunningen en financiering. EDF denkt een volgende kerncentrale in Engeland te kunnen bouwen in 9 tot 12 jaar. Over die Sizewell C centrale is nog geen besluit genomen. De Britse overheid werkt aan een nieuwe subsidieregeling om dat mogelijk te maken.

Lange bouwtijd is geen reden om niet aan nieuwe kerncentrales te beginnen

Plasterk heeft gelijk dat het feit dat het een tijd duurt voor nieuwe kerncentrales er staan geen reden is om ze niet te bouwen. Het Kabinet heeft dan ook besloten om de benodigde stappen te zetten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.

Het duurt 11 tot 15 jaar voor nieuwe kerncentrales stroom leveren

Het lijkt me belangrijk om realistisch te zijn wanneer nieuwe Nederlandse kerncentrales zouden kunnen draaien. Als het gaat om klimaatbeleid, maar zeker ook als het gaat om onze afhankelijkheid van Russisch gas waar de column van Plasterk over ging. Het duurt minstens 11 tot 15 jaar voordat nieuwe kerncentrales in Nederland kunnen bijdragen aan verminderen van onze afhankelijkheid van (Russisch) aardgas. Ik denk dat we op de korte termijn voor het verminderen van onze afhankelijkheid van Russisch aardgas vooral moeten inzetten op energiebesparing (helpt ook voor het klimaat) en andere leveranciers van aardgas, vooral in vorm van vloeibaar aardgas (LNG, helpt niet voor het klimaat). Makkelijke praatjes over nieuwe kerncentrales helpen niet tegen onze afhankelijkheid van Russisch aardgas, energiebesparing wel.

Ook interessant