Nederland moet verantwoordelijkheid nemen en voor eigen aardgas gaan

Algemeen – Gasproductie

Menno Snel, voorzitter van NOGEPA roept Nederland om aardgas te blijven produceren daar waar dat nu al gebeurt.

“Versnel gaswinningsprojecten die nu al in de pijplijn zitten en benut de mogelijkheden voor aanvullende productie uit de kleine velden op land en op zee maximaal. Maak afspraken met belanghebbenden hoe deze projecten het best kunnen worden vormgegeven en zet de inkomsten voor de staat in om de energietransitie te versnellen. Zo houden we samen Nederland warm, zijn we niet afhankelijk van het buitenland, en kunnen we met alle focus versneld overschakelen naar nieuwe energiebronnen.”

“Door Nederlands aardgas te gebruiken, verminderen we ten eerste onze afhankelijkheid van het buitenland. Ten tweede heeft Nederlands aardgas ook een 30% kleinere CO2-voetafdruk dan importgas. En ten derde hebben we waardevolle infrastructuur aangelegd, die we ook in de energietransitie kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld CO2-opslag of de productie en transport van waterstof.”

Volgens Snel moet Nederland intensiever kijken naar energiebesparing. “Maar ondertussen kunnen we nog niet zonder aardgas. We moeten daarom verantwoordelijkheid nemen en ons eigen aardgas uit kleine velden produceren waar dat veilig kan. Als we nú keuzes maken, kunnen we er in ieder geval voor zorgen dat we de komende winters minder zorgen hebben over of we ons land wel warm kunnen houden, op een betaalbare manier.”

“Het gaat om een aanzienlijke extra productie. Als land produceren we nu zo’n 12 miljard kubieke meter uit de kleine velden. Nederland gebruikt momenteel ca. 40 miljard kubieke meter per jaar. Uit een rondgang bij de leden van NOGEPA blijkt dat er in de periode 2022-2024 projecten gestart kunnen worden die in totaal zo’n 6 miljard kubieke meter extra opleveren. In de jaren daarna kunnen we nieuwe projecten starten met een opbrengst van zo’n 80 miljard kubieke meter extra gas. Het gaat daarbij om projecten die gemiddeld ongeveer 15 jaar lang gas produceren. Naast alle andere vormen van energie, is dit een significante bijdrage aan de leveringszekerheid voor de Nederlandse vraag.”

Ook interessant