Waarom promoot NAM opeens kleine velden?

Fossiele Energie- Kleine Velden

Afgelopen vrijdag plaatst NAM deze post op LinkedIn. Op zich een redelijk verhaal, maar mijn vraag aan NAM is: vanwaar opeens deze promotie van kleine velden op dit moment? Probeert NAM haar eigen duurzaamheid veilig te stellen of heeft deze post iets met windowdressing te maken. We kunnen nog lang niet zonder aardgas. Ik zou zeggen ga nog even lekker door met de gaswinning in Groningen, maar zorg wel goed voor de Groningers.

Quote

Het Groningen gasveld was decennialang de drijvende kracht achter de Nederlandse aardgasproductie en daarmee een belangrijke drager van het energiesysteem in Nederland maar ook in delen van omringende landen.

Een andere drijvende kracht is de som van de vele kleine gasvelden waarvan de NAM de eerste al in 1951 in productie nam. Er zijn in Nederland 175 kleine gasvelden zowel op land als op de Noordzee. Inmiddels produceren alle kleine velden gezamenlijk meer dan het Groningen veld en tonen daarbij hun belangrijkheid nog steeds aan.

De kleine velden zijn inmiddels de ruggengraat van de gasproductie in Nederland. Ten eerste doordat het er zoveel zijn waardoor het de totale gasproductie minder kwetsbaar maakt, immers het uitvallen van een enkele gasput of veld heeft weinig invloed op de totale productie. Dankzij deze productie uit Nederland zijn we minder dan onze buurlanden afhankelijk van import. Bijkomend effect is dat het ook voor het klimaat beter is om gas uit de eigen bodem te gebruiken dan het te importeren. Deze wijze van productie in het buitenland en ook het transport naar Nederland leidt namelijk tot circa 30% meer CO2 uitstoot. Daarnaast gaat de import van gas gepaard met een reeks extra processen, waaronder vervoer en opslag, die ook nadelige gevolgen hebben voor de prijs van dat gas. Tot slot draagt de lokale gasproductie bij het behoud van werkgelegenheid. Zelf lokaal produceren is dus in ieder opzicht beter dan importeren.

Uiteindelijk gaan we met zijn allen over op duurzame energie, maar dat kost tijd. We hebben dus alternatieven nodig om de onderzoeks- en implementatietijd te overbruggen. De kleine velden kunnen ons nog jarenlang van energie voorzien. Dat is de werkelijke potentie van de kleine velden: werken aan een duurzaam alternatief in de tijd die ervoor nodig is, maar ondertussen Nederland wel voorzien van betrouwbare energie.

Unquote

Ook interessant