Jacket gereed voor vertrek naar positie voor kust Egmond aan Zee

Algemeen – Jacket Installatie

Op zondag 14 augustus en/of maandag 15 augustus staat het vertrek gepland van het jacket voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) vanaf de werf van Heerema Fabrication Group, te Vlissingen.

Geladen op een ponton wordt de jacket vervolgens naar zijn plek op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee gebracht. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2024 duurzame windenergie aan land.

Mochten de weersomstandigheden op zee een veilig transport niet toelaten, dan wordt de sail away tot nader order uitgesteld, totdat het weer een veilig transport en installatie toelaat.

Voor de kust van Egmond aan Zee zal het jacket door het unieke installatieschip Orion van DEME Offshore op de juiste positie worden geïnstalleerd.  

Op de vier hoekpunten wordt de jacket met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem worden geheid, vastgezet. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) wordt een dusdanige verbinding verkregen dat het platform straks zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Ook interessant