Russen willen Nederlandse energievoorziening verstoren

Algemeen – Sabotage

De Russen proberen in kaart te brengen ‘hoe de Nederlandse energievoorziening eruit ziet’ om te kijken hoe ze die kunnen saboteren.

De kustwacht en de marine zouden dat hebben kunnen voorkomen, zegt de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Jan Swillens. Ze zouden zeer geïnteresseerd zijn in de energie-infrastructuur.

“Er zijn Russische schepen in de Noordzee geweest die daar probeerden zicht op de krijgen. Daar is op gehandeld. De kustwacht is daarop afgegaan, de marine is daarop afgegaan. Die hebben de schepen ook weer begeleid. Het is niet succesvol geweest, maar het heeft wel plaatsgevonden,” aldus de MIVD-chef tijdens een gezamenlijke persconferentie met de AIVD.

De infrastructuur in de Noordzee is breder dan alleen de voorziening voor windmolenparken. De Russen zouden ook geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld internetkabels en gasleidingen.

Volgens de diensten is sprake van voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage.

De diensten waarschuwen al langer dat het ook mogelijk is om in het geheim een aanslag te plegen op andere onmisbare voorzieningen, zoals die voor het drinkwater.

Ook interessant