Boskalis verwerft multidisciplinair offshore windpark project Moray West

Wind Energie – Moray West

Boskalis gaat een multidisciplinaire rol vervullen bij de ontwikkeling van het offshore windpark Moray West in Schotland.

Namens de opdrachtgever zal Boskalis de komende 12 maanden een groot aantal van de werkzaamheden uitvoeren die bijdragen aan de ontwikkeling van dit duurzame energieproject.

Het contract is gegund door Ocean Winds, een op hernieuwbare energie gerichte 50/50 joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE.

Het offshore windpark Moray West ligt voor de oostkust van Schotland in de Moray Firth. Dit 882 MW windpark zal circa 640.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk voorzien van groene stroom.

Het project bestaat uit 60 offshore windturbines en twee substations, die op buispalen (monopiles) worden bevestigd. Gezien de omvang van de turbines (14,7 megawatt) en de grote waterdiepte (tot 54 meter) zijn voor dit project extreem grote XXL-buispalen nodig met een gewicht tot 2.000 ton per stuk.

In de komende maanden zal Boskalis een groot aantal van de buispalen vanuit Azië transporteren naar de haven van Invergordon, nabij de projectlocatie in Schotland. Deze buispalen – acht per reis – zullen worden vervoerd op het zware-ladingschip White Marlin.

Voorafgaand aan de installatie van de funderingen zal Boskalis de zeebodem voorbereiden door het aanbrengen van een laag stenen die zal fungeren als filter en erosiebescherming voor de buispalen.

Vervolgens zal Boskalis zijn DP-kraanschip Bokalift 2 inzetten voor de installatiecampagne. De Bokalift 2, die beschikt over een kraan met een hijsvermogen van 4.000 ton, zal de buispalen installeren met behulp van een nieuwe upending hinge en motion-compensated pile gripper.

Verder zal Boskalis op dit project naast een zeer grote slaghamer ook een trilhamer inzetten. Als onderdeel van de campagne zal Boskalis ook de twee substations en de bijbehorende transition pieces installeren.

Ook interessant