DEME en Jan De Nul bouwen samen ’s werelds eerste energie-eiland

Algemeen – Energie eiland

Het Belgische consortium TM EDISON met DEME en Jan De Nul heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland.

De funderingswerken voor het Prinses Elisabeth Eiland starten begin 2024 en zullen 2,5 jaar duren. Daarna kan gestart worden met de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur.

Het eiland wordt ook de eerste bouwsteen van een geïntegreerd Europees elektriciteitsnet op zee dat diverse hubs en landen met elkaar verbindt. Zo wil België bijkomende interconnecties met Groot-Brittannië en Denemarken.

​De aanbestedingsprocedure voor het eiland is gestart in januari 2022. Elia ontving meerdere offertes uit binnen- en buitenland. Op basis van vastgelegde criteria kwam het Belgische consortium TM EDISON als winnaar uit de bus. Elementen zoals de technische kwaliteit, commerciële en contractuele voorwaarden gaven de doorslag. Ook de aandacht voor veiligheid heeft een bepalende rol gespeeld. Naast een gespecialiseerde vloot brengen DEME en Jan De Nul hun ervaring en expertise in op het vlak van baggerwerken, landuitbreiding, kustbescherming en civiele bouw. ​

Een innovatief hoogstandje

​Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken van de Prinses Elisabeth-zone bundelen en wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus) en Denemarken (TritonLink).

Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen maar zijn ook verbonden met gigantische offshore windparken in de Noordzee die ons land op termijn van grote volumes hernieuwbare energie voorzien. ​ ​

​Het energie-eiland komt op circa 45 kilometer voor de kust en zal boven de waterlijn ongeveer 12 hectare groot zijn. Dat zijn zo’n 24 voetbalvelden. De oppervlakte voorzien voor de installatie van de elektrische infrastructuur is ongeveer 6 hectare. Het kunstmatige eiland zal binnen de Prinses Elisabeth windzone liggen en opgebouwd worden uit betonnen caissons die opgevuld worden met zand. Er is ook een kleine haven en helideck voorzien om de onderhoudsploegen op en van het eiland te brengen.

“Dit project is op meerdere vlakken baanbrekend. Het is de meest kostenefficiënte en betrouwbare manier om offshore wind aan land te brengen. Een eiland geeft bovendien opties naar de toekomst toe. Wanneer we het ook verbinden met andere landen wordt het Prinses Elisabeth Eiland een eerste energiehub op zee. Na de bouw van de eerste hybride interconnector in de Baltische Zee, realiseren we met het eiland andermaal een wereldprimeur. Dit zorgt ervoor dat Elia Group een bedrijf is dat technologisch aan de top staat, wat nodig is in deze energietransitie.” – Chris Peeters, CEO Elia Group.

“We kijken ernaar uit om samen dit technische hoogstandje te verwezenlijken. De bouw van het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld bevestigt nogmaals de expertise die ons land in huis heeft om complexe projecten op zee te realiseren De focus voor TM EDISON ligt op een kwalitatieve uitvoering waarbij rekening wordt gehouden met een zo laag mogelijke voetafdruk op vlak van emissies en met een stijgend waterniveau van de Noordzee.” – Luc Vandenbulcke, CEO DEME Group.

“We zijn als bedrijf trots om onze schouders onder dit project te zetten, waarbij we als Belgisch consortium ons land kunnen ondersteunen in het behalen van zijn klimaatdoelstellingen. België is een voorloper op het vlak van windenergie op zee. Dit maken we nog maar eens duidelijk door dit energie-eiland te bouwen. De gecombineerde ervaring van Jan De Nul en DEME als specialisten op zee voor baggeren, steenstorten en offshore energie is een absolute meerwaarde.” – Julie De Nul, bestuurder Jan De Nul Group.

“België pionierde 15 jaar geleden met windmolens op zee en doet dit vandaag opnieuw met een allereerste energie-eiland, een wereldprimeur. Onze expertise op zee is vandaag wereldwijd vermaard. Door blijvend te innoveren versterken we onze positie ook voor de toekomst. Het geeft onze Belgische bedrijven opnieuw de kans om baanbrekend werk te verrichten, hier en in het buitenland. We zetten België andermaal op de kaart.” – Tinne Van der Straeten, Federaal minister van Energie.

Ook interessant