Systeemintegratie nu ook criterium voor kavels IJmuiden Ver

De minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft besloten dat ook systeemintegratie een aanvullend rangschikkingscriterium wordt voor het windenergiegebied IJmuiden Ver.

Systeemintegratie wordt een rangschikkingscriterium van Kavels III en IV en ecologie wordt een rangschikkingscriterium van Kavels I en II. IMVO en circulariteit worden bij alle 4 de kavels als rangschikkingscriteria opgenomen.

Jan Vos, voorzitter NWEA: “Dit is ontzettend goed nieuws. Systeemintegratie is essentieel voor het realiseren van een nieuw energiesysteem.”

Het windenergiegebied IJmuiden Ver ligt 33,4 zeemijl uit de westkust van Nederland. In dit gebied op de Noordzee zijn zes kavels aangewezen. De overheid schrijft voor de vergunningen van dit windenergiegebied twee tenderprocedures uit: kavels I – IV in 2023 en Kavels V en VI in 2025. Het gebied is 650 km2 groot en gaat ongeveer 6 GW aan stroom leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Netbeheerder TenneT gaat in het gebied drie HVDC-platformen plaatsen met bijbehorende aanlandingen en aansluiting op het netwerk op land.

Windparkontwikkelaars kunnen een vergunning aanvragen voor de ontwikkeling en exploitatie van de kavels. De aanvraagperiode hiervan is gepland in het vierde kwartaal van 2023. Voor de ontwikkeling van kavels V en VI is in 2025 een aanvraagperiode gepland.

De kavels I tot en met IV worden vergund met een vergelijkende toets met financieel bod. Dit betekent dat een winnende partij moet betalen voor het mogen exploiteren van een kavel. Naast ecologie, Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) en circulariteit is nu besloten dat ook systeemintegratie een aanvullend rangschikkingscriterium wordt.

Systeemintegratie is volgens NWEA van groot belang bij de ontwikkeling van windparken op zee. Jan Vos, voorzitter NWEA: “In een tender is een integrale aanpak mogelijk. Je kijkt naar het geheel en zorgt dat het een werkend geheel wordt. Door systeemintegratie op te nemen in een tender creëer je maximaal maatschappelijke waarde en innovatiekracht voor Nederland.”

Ook interessant