Transmissiecapaciteit ter grootte van 22 elektriciteitscentrales in Noordzee

Algemeen – TenneT

Met 40 gigawatt neemt TenneT bijna twee derde deel voor zijn rekening van de doelstelling om 65GW offshore windenergie aan te sluiten tegen 2030.

Deze doelstelling zijn Duitsland, Nederland, Denemarken en België overeengekomen in de Verklaring van Esbjerg van mei 2022 op de Noordzee Energietop. TenneT zal met zijn innovatieve 2GW-programma elk 20 gigawatt (GW) in de Duitse en Nederlandse Noordzee windenergie aansluiten op het elektriciteitsnet en de weg vrijmaken voor onze volgende generatie offshore netaansluitingssystemen.

Het 2GW-programma bestaat uit een nieuw gestandaardiseerd platform en een nieuw gecertificeerd kabelsysteem met een hogere transmissiecapaciteit. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de energietransitie op zee en zal Europa helpen het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden.

In een samenwerking met Hitachi Energy en Petrofac en consortia van GE/SMOP en GE/McDermott heeft TenneT meerjarige overeenkomsten gesloten om tot en met 2031 acht offshore windparken in Nederland en drie offshore windparken in Duitsland aan te sluiten. Nieuwe verbindingen die in de jaren na 2031 worden gepland, kunnen ook binnen deze overeenkomsten worden afgeroepen. De aangekondigde overeenkomsten hebben betrekking op offshore platforms en onshore stations, inclusief het HVDC-systeem voor de tweerichtingsconversie tussen wissel- en gelijkstroom.

Hitachi Energy/Petrofac realiseert vijf Nederlandse projecten die worden aangesloten op het hoogspanningsnet in Borssele (IJmuiden Ver Alpha, Nederwiek 1), Eemshaven (Doordewind 1 en Doordewind 2) en Geertruidenberg of Moerdijk (Nederwiek 3). Hitachi Energy/Petrofac realiseert ook de Duitse verbinding LanWin5 die in Rastede wordt aangesloten.

GE/SMOP heeft drie Nederlandse projecten toegewezen gekregen die zullen worden aangesloten op de Maasvlakte, Rotterdam (IJmuiden Ver Beta, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 2).

GE/McDermott zal de Duitse projecten BalWin4 en LanWin1 uitvoeren die in Unterweser worden aangesloten. TenneT verwacht dat de projecten BalWin3, LanWin4 (beide aansluiting op het onshore net in Wilhemshaven) en LanWin2 (aansluiting in Heide) binnenkort worden gegund. De gegunde leveranciers zijn met onmiddellijke ingang begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de projecten, zodat alle projecten tot en met 2031 kunnen worden opgeleverd. Het totale volume van de elf orders bedraagt ongeveer 23 miljard euro.

Tim Meyerjürgens, COO TenneT: “TenneT heeft de technische kennis, schaal en geografische positie om windenergie vanaf de Noordzee aan te sluiten op het hoogspanningsnet. Dit is één van de belangrijkste infrastructuurprojecten van de eeuw; de groene transformatie van het energiesysteem is essentieel voor het verduurzamen van de industrie. Samen met onze marktpartners zijn wij zeer trots dat wij opnieuw een belangrijke mijlpaal hebben bereikt. Samen zorgen we voor een beslissende versnelling van de ontwikkeling van het offshore netwerk en zetten we de koers uit voor het toekomstige Europese energielandschap.”

Niklas Persson, Managing Director bij de Grid Integration business van Hitachi Energy: “Dit innovatieve bedrijfsmodel zal de koers uitzetten voor de integratie van een enorme hoeveelheid offshore windenergie en geeft een blik in de toekomst. Wij nemen nu al mensen aan om onze wereldwijde leveringscapaciteit uit te breiden en deze en andere orders effectief uit te voeren. We zijn er trots op dat we deel uitmaken van deze reis en dat we, samen met onze partner Petrofac, de maatstaf zetten voor het inzetten van offshore HVDC-technologie op schaal en met snelheid.”

Sami Iskander, Group Chief Executive van Petrofac: “De aankondiging van vandaag betekent een opwindende volgende stap in de samenwerking tussen Petrofac en Hitachi Energy. We hebben al belangrijke middelen en de benodigde werfcapaciteit veiliggesteld om de eerste twee projecten in het baanbrekende programma van TenneT te bespoedigen. Door de combinatie van de toonaangevende expertise van Petrofac en de beproefde technologie van Hitachi Energy kijken we ernaar uit om TenneT te ondersteunen bij het aansluiten van grotere, effectievere windparken om miljoenen Europese huishoudens en bedrijven van betaalbare schone energie te voorzien.”

Philippe Piron, CEO GE Grid Solutions: “Samen met onze consortiumpartners Sembcorp Marine en McDermott zijn we vereerd en blij dat we een sleutelrol mogen spelen in dit kritieke infrastructuurproject voor Europese energiezekerheid en verduurzaming. Deze gunningen bevestigen dat de HVDC-technologie van GE Voltage-Sourced Converter nu wordt erkend als een van de meest geavanceerde ter wereld.”

Chris Ong, CEO van Sembcorp Marine: “We zijn verheugd, samen met onze partner GE, door TenneT te zijn geselecteerd voor drie van hun elf offshore converterplatforms van 2GW aansluitingen in Nederland. Dit zijn onze grootste en meest geavanceerde state-of-the-art offshore hernieuwbare energieprojecten tot nu toe. Wij danken GE en TenneT voor hun vertrouwen in onze offshore constructiecapaciteit. We kijken ernaar uit om bij te dragen aan TenneT’s visie en duurzaamheidsdoelstellingen.”

Vaseem Khan, Senior Vice President Onshore van McDermott: “Ons geïntegreerde EPCIC leveringsmodel, gecombineerd met bijna een eeuw uitvoering van enkele van de meest uitdagende offshore projecten ter wereld, maken ons bij uitstek geschikt om TenneT te ondersteunen bij dit belangrijke project voor offshore netaansluitingssystemen.”

Marco Kuijpers, Directeur Large Projects Offshore TenneT: “De nieuwe lange termijn aanpak gaat hand in hand met een fundamentele verandering in waarden in een sterk partnerschap. Deze aanpak biedt beide partijen meer flexibiliteit, technologische vooruitgang en planningszekerheid. Dit komt alle partijen ten goede en zorgt voor werkgelegenheid, groei en versterking van de toeleveringsketens. We zien nu al dat onze partners investeren in extra middelen en faciliteiten.”

Met het 2GW-programma heeft TenneT in samenwerking met toonaangevende wereldwijde leveranciers de wereldwijde offshore-standaard ontwikkeld. Deze nieuwe standaard combineert TenneT’s uitgebreide expertise in offshore netontwikkeling met een unieke transnationale aanpak. Met zijn sterke focus op harmonisatie en standaardisatie biedt hij een blauwdruk voor toekomstige offshore netaansluitingssystemen en maakt hij een snellere uitrol mogelijk. Tegelijkertijd vermindert de grotere capaciteit van twee gigawatt per systeem het aantal vereiste netaansluitingen. Het 2GW-programma zet een nieuw tempo in voor de Europese energietransitie. Het zal Europa en zijn inwoners voorzien van meer groene energie op een veilige en kosteneffectieve manier – en dat alles met de laagst mogelijke milieueffecten.

Ook interessant