Joint venture voor productie van groene waterstof in Gentse haven

Algemeen – Waterstof

JV Terranova, Luminus en Nippon Gases slaan de handen ineen om een productie-installatie voor groene waterstof te bouwen en te exploiteren op de Zonneberg in Zelzate.

De bedrijven hebben de nieuwe entiteit Terranova Hydrogen NV opgericht. Een elektrolyse installatie van 2,5 MW moet in 2025 gereed zijn.

JV Terranova is samenwerkingsverband tussen Jan De Nul Group, DEME Group en Aertssen Group.

Op de grens van Evergem en Zelzate is sinds 2010 de herontwikkeling bezig van het voormalig gipsstort. Na ruim 10 jaar heeft de nieuwe eigenaar Terranova de vervuilde witte berg intussen veranderd in een schone groene berg. Er liggen intussen 55.000 zonnepanelen, die 17 MW aan elektriciteit per jaar genereren. De plek heet dan ook “de Zonneberg”.

JV Terranova, Luminus en Nippon Gases willen op de Zonneberg samenwerken voor de bouw en exploitatie van een elektrolyse-eenheid van 2,5 MW om groene waterstof te produceren, inclusief de opslagcapaciteit en een compressie- en tankstation. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de installatie uit te breiden tot 5 MW. Het project heeft alle vergunningen binnen en krijgt 4,3 miljoen euro steun van de Vlaamse regering.

Ook interessant