Eerste turbine verrijst in offshore windpark HKN

Wind Energie – Hollandse Kust Noord

De eerste van 69 windturbines staat in het windpark Hollandse Kust Noord op de Noordzee, dat momenteel wordt ontwikkeld door CrossWind.

Naar verwachting levert het windpark tegen de zomer de eerste stroom aan het Nederlandse net. De volledige ingebruikname van het project wordt verwacht eind 2023.

CrossWinds partners Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord gebruiken het offshore installatieschip Scylla voor het vervoeren en installeren van de turbines. Scylla is op zaterdag 8 april met de eerste windturbine uitgevaren vanuit de Eemshaven naar de installatielocatie op zee en heeft de turbine op zaterdag 15 april daar op zijn fundatie geïnstalleerd.

De wind turbines hebben een rotordiameter van 200 meter. Eén turbineblad is 97 meter lang. Dat is 17 meter langer dan de spanwijdte van een Airbus A380.

De bouw van de windturbines vindt 24 uur per dag en 7 dagen per week plaats. Stefan Hartman, Package Manager Wind Turbine Generator (WTG) bij CrossWind, legt uit: “Eerst wordt de toren op de fundering geïnstalleerd, dan de gondel bovenop de toren. Dan komen de bladen. Daarbij zijn de weersomstandigheden het meest kritisch tijdens het hijsen. De installatie van de bladen begint als er een voldoende lange periode is waarin de windsnelheid minder dan 12 m/s bedraagt. Ter vergelijking: 12 m/s is de windsnelheid waarbij het moeilijk wordt een paraplu vast te houden.”

Alleen bij slechte weersomstandigheden worden de installatie werkzaamheden opgeschort. Als het weer het toelaat, kan het team aan boord van de Scylla in minder dan 24 uur één windturbine installeren.

Ook interessant