Nederland en VK kondigen nieuwe elektriciteitsverbinding aan

Algemeen – Elektriciteitsverbinding

Tijdens de North Sea Summit in Oostende kondigden minister Rob Jetten en zijn Britse collega Grant Shapps vandaag de komst aan van een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan.

Uniek aan deze nieuwe verbinding is dat ook een Nederlands windpark direct hieraan verbonden wordt.

Deze onderlinge verbinding, ‘LionLink’ gedoopt, wordt zo’n 250 km lang en is bedoeld om de vermindering van de CO2-uitstoot, onderlinge verbinding met het buitenland en leveringszekerheid te vergroten.

Het koppelen van windparken op zee via de eerste grensoverschrijdende gelijkstroomkabel van deze omvang is een nieuwe stap naar een geïntegreerd netwerk op zee in de Noordzee.

LionLink is een multifunctionele verbinding die ontworpen is om een Nederlands windpark op zee van 2 GW met beide landen onderzees te verbinden. Met deze verbinding kan efficiënter gebruik worden gemaakt van de infrastructuur. Tegelijkertijd wordt de impact op kustgemeenten verminderd omdat er minder afzonderlijke aansluitingen en een beperktere infrastructuur nodig zijn.

Ook interessant