Solar toevoeging aan HKN offshore wind park

Algemeen – Zonne-energie

Oceans of Energy heeft de opdracht gekregen voor het installeren en exploiteren van offshore zonne-energie in het offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind.

Dit is het eerste offshore zonnepark ter wereld dat wordt aangesloten, geïnstalleerd en geëxploiteerd binnen een windpark in hoge golven. Het zonnepark op zee wordt in 2025 gerealiseerd, het windpark is eind 2023 operationeel.

Met offshore zonne-energie binnen de offshore wind is het mogelijk om ook op zonnige maar minder winderige dagen energie op te wekken en zo de benutting van de infrastructuur van het offshore elektriciteitsnet te vergroten.

De zonnepanelen komen in de ruimte tussen de offshore windturbines te liggen, een efficiënte manier om de zee-ruimte te delen. Het Hollandse Kust Noord-project van CrossWind is een innovatief offshore windpark dat geavanceerde technologieën en technische oplossingen zal gebruiken om de flexibiliteit van offshore windparken te verbeteren.

Het project heeft veel primeurs:

•             Eerste windpark ter wereld met een offshore combinatie van batterijopslag en round-trip groene waterstof geproduceerd uit offshore windenergie op MegaWatt-schaal.

•             Eerste windpark dat zich heeft gecommitteerd om offshore wake control-technologieën te ontwikkelen en te demonstreren, zoals closed-loop actieve wake steering in combinatie met de nieuwe actieve wake mixing om de efficiëntie van windparken te verhogen.

•             Eerste offshore zonne-energiesysteem ter wereld elektrisch aangesloten en geëxploiteerd in een windpark in ruwe zee-condities.

“We zijn verheugd aan te kondigen dat we een contract hebben getekend met Oceans of Energy voor de ontwikkeling en implementatie van het drijvende zonneproject in CrossWind”, zegt Maria Kalogera, Innovations Manager van CrossWind. “Offshore drijvende zonne-energie is een opwindend gebied van de ontwikkeling van hernieuwbare energie dat op het punt staat een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. Dit project markeert een belangrijke mijlpaal voor ons CrossWind Innovations-team, omdat we ons blijven inzetten voor het creëren van betere energieoplossingen voor de toekomst.”

“We zijn zeer blij dat Crosswind en hun aandeelhouders Shell en Eneco vertrouwen hebben in Oceans of Energy voor het realiseren van dit geweldige eerste Zon en Wind op Zee project”, zegt Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy. “We voegen offshore zonne-energie toe aan offshore wind. De prestaties van ons systeem zal de sleutel zijn voor het succes van het innovatieve deel van het offshore windpark. Dat is een grote verantwoordelijkheid, want Hollandse Kust Noord gaat in de toekomst als voorbeeld fungeren voor gecombineerde offshore wind- en zonneparken.”

Ook interessant