Verdere stappen zetten in de energietransitie

Algemeen – Energietransitie

Frans Everts (opvolger Marjan van Loon) is sinds 1 april de president-directeur van Shell Nederland. Na zijn eerste weken in de nieuwe functie geeft hij een inkijkje in zijn doelen voor de korte en iets langere termijn. “We gaan volop door in de overgang naar schonere energie.”

Frans Everts (1965) heeft de weg naar zijn nieuwe werkplek inmiddels gevonden. In rap tempo werkt hij zich in. Nog geen twee weken na zijn aantreden tekende hij, samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, voor de ambitie om de CO2-uitstoot van Shell in Nederland in 2030 met 3,9 megaton te verlagen ten opzichte van 2020. Dat betekent een verlaging van de uitstoot met bijna 60% in tien jaar tijd.

Het is een mijlpaal die prima past in de agenda van de nieuwe landendirecteur Nederland. Maar zijn ambities gaan verder dan dat. Als eerste wil hij aan de slag met de bouw van alle aangekondigde energietransitieprojecten, die een gezamenlijke investering van 6,5 miljard euro vergen.

“Wind op zee, bio-raffinaderij in Pernis, de fornuizen op Moerdijk, de waterstoffabriek en de elektrische snelladers op de tankstations,” somt hij snel op. “Dat zijn enorme plannen en die moeten we allemaal realiseren.”

Vooruitkijken

Daar houdt het volgens Everts niet mee op. “We moeten tegelijkertijd vooruitkijken. Hoe kunnen we verdere stappen zetten en hoe maken we hier een commercieel succes van? Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we én blijven investeren én een beetje inspiratie bieden aan de rest van de wereld.”

Het moet er uiteindelijk toe leiden dat Shell over honderd jaar nog steeds in Nederland actief is, zo droomt Everts hardop. “Met hele andere activiteiten, producten en diensten natuurlijk. We moeten dus veranderen. Tegelijkertijd mag volgens de nieuwe president-directeur niet vergeten worden dat Shell naast de energie van morgen ook een rol heeft te spelen in het energiesysteem van vandaag. “We veranderen in rap tempo, maar energiezekerheid en betaalbaarheid spelen ook een rol. Daar hebben we oog voor. Uiteindelijk moet het wel betaalbaar blijven voor onze klanten.”

De kracht van Shell in het betaalbaar maken van nieuwe, schonere energie zit volgens Everts in het ontwikkelen van nieuwe technologie en het opschalen daarvan naar een industrieel niveau. “Daar zijn we bij Shell goed in.”

Buitenwereld

Dat de Nederlandse buitenwereld de inspanningen van Shell deels met scepsis ontvangt, brengt Everts niet uit het lood. “Je zult altijd mensen houden die kritiek op je hebben”, zegt hij. “Maar als je kijkt naar reputatie en of mensen je vertrouwen, dan zie je dat er eerder gekeken wordt naar wat je doet in plaats van wat je zegt. Dat geldt ook voor bedrijven. Ik heb daar als president-directeur een belangrijke rol in te spelen.”

Die rol neemt hij zeer serieus, leunend op de lessen die zijn ouders hem meegaven. Twee belangrijke lessen, zo geeft de in Groningen geboren bedrijfskundige aan. “De eerste is dat je het maximale uit je talenten moeten halen. Het maakt niet uit op welk gebied. Of het nou sport is of cultuur, of muziek of in het bedrijfsleven. Haal uit je talenten wat je hebt meegekregen. De tweede les is dat je ook wel een opdracht in het leven hebt. Leven is meer dan er alleen voor jezelf zijn. Het is misschien wat Calvinistisch maar het leven draait om meer dan je eigen geluk”.

Ook interessant