Hydrogen Valley-status voor Noord-Holland

Algemeen – Hydrogen Valley

De ontwikkeling van waterstof in Noord-Holland heeft de Europese status van Hydrogen Valley verkregen.

Het betreft een Europese toekenning voor regio’s die zich op een onderscheidende manier inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof.

De status is toegekend aan een combinatie van de clusters in het Noordzeekanaalgebied en Noord-Holland-Noord, die door hun ligging aan zee, de aanwezigheid van energie-intensieve industrieën, havens en een luchthaven, een ideaal gebied vormen om waterstof op substantiële schaal te ontwikkelen.

Voordeel van de toekenning is dat de regio nu betere toegang heeft tot kennis en financiering vanuit Europa, wat voor een versnelling kan zorgen om de energievoorziening verder te verduurzamen. 

Samen met de andere leden van het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied (en veel andere publieke en private partijen), heeft Port of Amsterdam zich de afgelopen jaren hard gemaakt om de groene waterstofeconomie in het Noordzeekanaalgebied op gang te brengen.

Daartoe is de ‘versnellingstafel waterstof’ in het leven geroepen, waar betrokken partijen samenwerken om waterstofprojecten in het gebied zo snel mogelijk te realiseren. Op de aspecten ‘publiek-private samenwerking’ en ‘financiering’ wordt de regio dan ook als een ‘best-practice’ genoemd in de Europese status toekenning.

Ook interessant