Windparken op zee stilgezet om trekvogels te beschermen

Wind Energie -Trekvogels

Op zaterdag 13 mei 2023 zijn de windmolens van windpark Borssele III en IV van het consortium Blauwwind (waar Eneco deel van uitmaakt) voor vier uur stilgezet omdat massale vogeltrek boven de Noordzee was voorspeld en om de vogels een veilige doortocht te geven.

Tevens zijn Borssele I en II en een windpark bij Egmond aan Zee stilgezet.

De maatregel is voor het eerst toegepast en past bij de aanpak van de overheid en deelnemende bedrijven om ecologie en biodiversiteit steeds meer centraal te stellen bij windparken op zee.

De verwachting is dat vanaf het najaar van 2023 windparken vaker stilgezet worden om trekvogels een goede doorgang te verlenen door windparken op de Noordzee.

Minister Rob Jetten: “Dit is een internationale primeur, nog nergens op de wereld worden windparken op zee stilgezet om vogels te beschermen tijdens massale vogeltrek. We willen de impact van windparken op de natuur zo klein mogelijk houden en dit doen we onder andere met deze maatregel. Alle betrokken partijen hebben goed samengewerkt en dit in relatief korte tijd opgezet, een geweldig initiatief dus waar ik zeer trots op ben.”

Ook interessant