WindDay 2023 een groot succes

Wind Energie – Verslag WindDay 2023

In een uitverkocht Aviodrome, tussen de vliegtuigen, vond op 15 juni WindDay 2023 plaats.

Jan Vos, voorzitter van NWEA kijkt terug op een geslaagde dag: “WindDay 2023 was een groot succes en niet voor niets helemaal uitverkocht. We lopen als sector voorop in de energietransitie en een dag als vandaag laat  weer eens zien dat dit geen toeval is. In de windsector is zoveel betrokkenheid, kennis, innovatie en samenwerking en het is geweldig om dit allemaal bij elkaar te zien. 

De presentatie van de dag was in handen van presentator Harm Edens, die zelf de ontwikkelingen in de energietransitie op de voet volgt. Edens vroeg wat er nodig is om de energietransitie te laten slagen? De antwoorden waren duidelijk: lef, innovatie, vergunningen, samenwerking, elektrificatie, daadkracht en draagvlak. Het laat zien dat dit een sector is die vooruit wil. Vos benadrukte in zijn openingsspeech wat we al bereikt hebben: “Het resultaat van de door onze sector behaalde resultaten is indrukwekkend. Al over 7 jaar zal in 75% van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik worden voorzien door windenergie. We zijn van nichespeler uitgegroeid tot hofleverancier. Daar mogen we samen trots op zijn!”

Gedeputeerde van provincie Flevoland Jop Fackeldey heette iedereen welkom in zijn provincie en vertelt bevlogen over de succesvolle projecten in de regio, de kansen die er liggen, nieuwe plannen die worden gemaakt én het belang van goede samenwerking. Ina Kamps van BP sloot de plenaire ochtendsessie af met een inspirerend verhaal over de integratie van energiesystemen.

De ochtend ging na een korte koffiepauze verder in twee sessies: wind op land en wind op zee. In de theaterzaal voor wind op land werd gestart met Ventolines. Michel Tellman en Luuk Groot Haar legden uit hoe je de performance van bestaande windparken kunt verbeteren via optimalisatie en curtailment. In de wind op zee-zaal spraken Rein de Wolff en Michiel van Rij van RWE over de kansen en uitdagingen voor ontwikkelaars in het Nederlandse en Europese offshore windlandschap. Aansluitend was er bij wind op land ruimte voor debat. Wat is bijvoorbeeld de toekomst voor wind op land? Hoe zit het met de weerstand tegen windmolens?

In de middag waren er verschillende kennissessies en rondetafelsessies, waar de meest uiteenlopende onderwerpen worden besproken. Zo vertelden Tjalling de Bruin en Folkert Visser over de voortgang van de bouw van het innovatieve windpark Hollandse Kust Noord, dat zij als joint-venture Crosswind realiseren. Ook gaven zij een interessante update over Ecowende.

In een expertdebat voor wind op zee gaven Renske Ytsma, Bob Meijer, Ireen Geerbex, Pascal Weijers en David Molenaar antwoord op de vraag: hoe blijf je onderscheidend en aantrekkelijk binnen de Nederlandse windsector? André Craens en David Molenaar vertelden waarom standaardisatie een goed plan is en gaan vervolgens in discussie met de zaal.

In een vliegtuig verbouwd als congreszaal ging Arendo Schreurs, directeur van ElementNL, in zijn sessie ‘van fossiel naar duurzaam: samenwerking in de keten’ op zoek naar raakvlakken en samenwerking.

De dag werd afgesloten met keynote speeches van Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Hij had een duidelijke boodschap over versnellen en verbinden. “Windsector jullie zijn echt heel belangrijk. Probeer jullie windprojecten inclusief te doen. We moeten groter denken, kleiner doen. We leven in een tijd dat vertrouwen schaats is. We moeten het maatschappelijk vertrouwen terugkrijgen, anders komt er van de transitie geen moer te doen.”

Hilde Røed, Senior Vice President Climate & Sustainability van Equinor, benadrukte dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn in offshore wind, maar het niet de enige oplossing is. Een holistische aanpak is nodig om het juiste te doen.

Ook interessant